Alles over papier!

Allereerst!

Alle papiersoorten die mijn vaste drukker gebruikt zijn standaard FSC gecertificeerd. FSC® staat voor Forest Stewardship Council. Dit is een internationale non-profit organisatie die wereldwijd verantwoord bosbeheer stimuleert. Het FSC-keurmerk garandeert dat de grondstoffen voor papier afkomstig zijn van zo'n FSC bos.

FSC-papier is nooit afkomstig uit een bos met hoge natuurwaarden of van een plantage waarvoor een tropisch regenwoud is gekapt.

Nog een leuk weetje!

Mijn passie is schilderen in aquarel. Maar nog een passie zijn dieren, natuur. Flora en fauna vind ik geweldige onderwerpen om te illustreren. En daarom werk ik alleen met synthetische penselen en geen penselen gemaakt van dierenharen. Ook gebruik ik geen producten die getest zijn op dieren.

 

Dan nu, over papier

Papierkeuze is vaak een lastige keuze. Alle papiersoorten zoals je kon lezen zijn FSC gecertificeerd. Bij de meeste van de collectie kaarten adviseer ik het HVO papierof Tintoretto papier. Ik bestel al mijn drukwerk al jaren bij mijn vaste drukker waar ik zeer tevreden over ben. Want kwaliteit staat voorop. Voor bepaalde technieken maak ik gebruik van een tweede drukker. Dit heeft te maken met foliedruk. Hieronder lees je daar meer over. In het bestelproces kun je vaak maar kiezen uit een aantal beperkte papiersoorten, dit omdat deze soorten de beste keuzes zijn bij de betreffende kaart. 

Er zijn echter veel meer soorten die gekozen kunnen worden alleen zijn dit mijn persoonlijke voorkeuren voor die speicfieke collectiekaarten. Staat jouw keuze niet bij de papiersoorten, stuur dan gerust even een mail. Ik adviseer je heel graag en help je met de keuze voor het juiste papier.


Een aantal papiersoorten

HVO (HoutVrijOffset 300 grams) en Coated karton (300 grams):

Dit papier wordt veel gebruikt voor de opmaak van de collectiekaarten. Dit papier is ook FSC gecertificeerd en is een ongestreken papiersoort, helderwit van kleur en ongestreken. Hierdoor heeft het een mooie natuurlijke uitstraling en komen kleuren optimaal tot zijn recht. Geschikt voor beide foliedruk manieren.

Biotop (300 grams) :

Dit papier is het meest milieuvriendelijke papier is. Echter weet ik uit ervaring dat het feit dat dit papier niet helemaal wit is maar iets meer gebroken wit de keuze vaker op HVO papier zal vallen. Vind je dit niet bezwaarlijk vraag dan even naar deze mogelijkheid.

Biotop is een ongestreken papiersoort die gekenmerkt wordt door de zachte crème kleur. Biotop is een verantwoorde keuze. Het heeft namelijk een keurmerk die aantoont dat het een duurzaam papiersoort is. Biotop papier is ongestreken en zonder chloor of optische witmakers/kleurpigmenten geproduceerd.

MC Mat en Gloss (300 en 350 grams):

Papier voorzien van een strijklaag waardoor dit papier gladder is en mooi uitkomen, deze gebruik ik meestal voor de foto kaartjes. Verkrijgbaar in mat en gloss versie.

Tintoretto Gesso (350 grams) :

Tintoretto Gesso is een ongestreken papiersoort met een prachtige structuur. De kleur is licht gebroken wit. Dit papier geeft een luxe en unieke uitstraling. Hou bij dit papier wel rekening met een iets gemeleerd effect.  Voor dit papier geldt een toeslag van € 15,- op het totaal bedrag. Niet geschikt voor foliedruk.

Beschikbare kleuren (op volgorde van links naar rechts op foto): 

 • Curry (oranje)
 • GinePro (blauw) Een mooi kaartje met dit papier kun je HIER vinden.
 • Cubeba (roze) Een mooi kaartje met dit papier kun je HIER vinden.
 • Paprika (donker rood)
 • Wit

  

Old Mill (300 grams):

Old Mill heeft de uitstraling van het klassieke oud hollands geschepte papier alleen zonder de scheprand. Het ruwe oppervalk voelt prettig aan en is kenmerkend voor deze papiersoort. Het Old Mill is prachtig bij een klassiek en/of elegant ontwerp. Voor dit papier geldt een toeslag van € 15,- op het totaal bedrag. Niet geschikt voor foliedruk.

Kraft papier (grijs en bruin) 300 grams:

Het Kraftpapier is een stevig bruin pakpapier wat met zijn grove vezel en herkenbare bruine kleur gebruikt wordt voor opvalllende kaartproducties. Een super gaaf effect kun je creëren met dit papier, door ze te laten bedrukken met wit inkt. Niet geschikt voor kleurvlakken.  Niet geschikt voor foliedruk. Een prachtig kaartje gemaakt met dit papier vind je HIER.

Recy Star Recycle (300 grams): 

De naam doet het al vermoeden. Recycled papier is een 100% gerecycled papiersoort. Het is daarmee de meest milieuvriendelijke papierkeuze, Het papier is natuurwit (creme) en ongestreken. Hiermee heeft het een bijzonder en mileubewust karakter. Onder andere DEZE KAART is met dit papier gemaakt.

Op de foto van links naar rechts: - HVO wit | Recy Star | Kraft grijs | Kraft bruin

Paperwise (295 grams):

De natuur kent geen afval, dat is de inspiratie achter dit papier. Afval is nuttig in een nieuwe toepassing. In dit geval als grondstof voor kwalitatief hoogwaardig en duurzaam papier. Paperwise geeft landbouwafval een tweede leven. Bladeren en stengels die overblijven van de oogst worden bewerkt tot grondstof voor papier en karton. Dit papier voldoet aan de hoogste kwaliteitsnormen. 

Sirio Pearl (350 grams):

Gemetalliseerd ongestreken karton. Verkrijgbaar in verschillende varianten zoals:

 • Ice White: de witte kleur schittert aan beide zijden van dit robuust papier.Het geeft een extra dimensie aan het drukwerk. 
 • Polar Dawn: parelmoer effect
 • Aurum: goud met een prachtige glinstering
 • Platinum: zilver met een prachtige glinstering

Niet geschikt voor grote kleurvlakken.

Op foto van links naar rechts: - Ice White | Parelmoer | Aurum (goud) | Platinum (zilver)

Kalkpapier (135 grams):

Beide kalkpapiersoorten, door de transparante eigenschappen, zijn uitermate geschikt voor heel toffe creaties. Hou er wel rekening mee dat deze enkel aan een zijde zijn te bedrukken en de kleuren iets kunnen afwijken van je beeldscherm. 

 

Proefbox

Wil je de papiersoorten graag eens zien? Je kunt een proefbox bestellen waarin verschillende kaartjes op diverse papiersoorten zijn toegevoegd. 

De proefboxen vind je HIER

Foliedruk (een stukje uitleg en opties) 

Er zijn twee verschillende manieren voor het toepassen van foliedruk op kaartjes, welke manier jij kiest hangt af van wat jouw voorkeur heeft en wat jij het mooiste vindt. Een stukje uitleg over beide technieken.

 • Digitale Foliedruk:

Digitale foliedruk is een nauwkeurig en kostbaar proces. We doen dit in drie stappen. 1. We drukken eerst het full-colour deel van je drukbestand. 2. Op deze vellen brengen we dan een softtouch mat laminaat aan. 3. Over het matlaminaat brengen we vervolgens de folie aan. Het is altijd nodig om onder het folie een soft-touch mat laminaat aan te brengen, een ander soort laminaat is technisch niet mogelijk.

Kleuropties: Veel soorten (zie foto)

Type: gelijk aan kaart qua hoogte

Soorten papier: Gladde papiersoorten geen reliëf papiersoorten

Het verschil met de 3d folie (hieronder beschreven) is dat bij deze techniek de folie plat ligt op de kaart, waar bij 3d de folie een voelbaar preeg effect heeft (iets opstaand). Tevens zijn er met deze techniek iets minder opties in papiersoorten, namelijk alleen gladde papiersoorten en geen kalk|kraft of reliëf papier. Wel heb je dan bijzondere kleuren als keuzes en vind ik persoonlijk deze manier van drukken het mooiste. De techniek met 3d foliedruk is mogelijk maar zal veel minder strak op de kaart liggen en heeft een iets langere levertijd.

 • Foliedruk 3D Touch

De 3d touch foliedruk wordt aangebracht onder druk en hitte op de met UV lak geprinte delen. Doordat de UV lak verhoogd aangebracht wordt op de drukvellen ontstaat het voelbare preegeffect. 

Kleuropties: Zilver | Goud | Koper

Type: voelbar preegeffect

Soort papier o.a.: Old Mill | Kraft | Translucent | Glad 

Welke soort kies je?

Dat hangt helemaal af van je wensen. Standaard zijn alle kaarten met digitale foliedruk (platliggend) gemaakt uit de collectiekaarten. Wil je toch graag gebruik maken van opliggende foliedruk geef dit dan even aan. 

 

© 2020 - 2024 studiopoppybird | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel